Çay Kazanı Teknik Servis Bilgileri

DİKKAT: Çay ocağı Kazanlarında ürünün garanti süresi 2 yıldır. Bu süre bittiğinde yaşanacak herhangi bir arızada ürünü satın aldığınız firmayla veya sektörde serbest çalışan, işinin ehli özel servislerle irtibata geçmelisiniz.

Emin Pazarlama olarak bu sayfada çay kazanlarında oluşabilecek muhtemel arızalar ve bu arızaları yaşamamak için alınması gereken önlemler hakkında siz değerli müşterilerimizi bilgilendirmeyi amaçladık.

Çay Kazanlarında sık karşılaşılan ve garanti kapsamı dışında olan arızalar:
(Bu garanti dışı iki parça üreticilerin garanti belgelerindeki şartnamelerde yer almaktadır)

Çay Kazanı Rezistansı1-) REZİSTANS ARIZALARI: Kullanıcıların en sık yaşadığı problemdir. Rezistanslar, garanti süresi içinde dahi, bütün firmalarda garanti kapsamı dışında olduğundan bu tür arızalar kullanıcıya maddi külfet de getirmektedir.

– Rezistans arızalarının neredeyse tamamı aynı sebepten gerçekleşir: Çay Kazanı iç haznesindeki suyun seviyesi rezistansın altına düşer ve suyla temas etmeyen rezistans çok kısa bir süre içerisinde yanar ve kullanılmaz hale gelir.

– Üretici firmalar, rezistansın susuz kalması konusunda müşterileriyle polemiğe girmemek adına çay kazanının bu parçasını garanti kapsamı dışında tutmuşlardır. Bu durum ısı yalıtımı olmayan çay makinelerinde de aynı şekildedir.

-Tam otomatik çay kazanlarında arıza yapan rezistansı değiştirmek basit bir işlem değildir. İşin ustası olan ehil kişilerin yapabileceği bir işlemdir. Rezistansı iç hazneden sökmek için özel bir anahtar kullanılır. Üretici firmaların ve özel servislerin bünyesinde bulunan bu anahtara sahip olunsa bile rezistansı sökmek yine ehliyet gerektiren bir işlemdir. Bu işlem iç kazanın bütünlüğünü bozmadan gerçekleştirilmelidir.

Çay kazanı rezistansları arıza yaptığında servisin değişim ücreti ortalama 50 TL dir. (yeni rezistans ücrete dahildir.)

– Rezistansın yanmasını engellemek için gün içerisinde fırsat bulundukça kazanın iç haznesindeki suyun seviyesi kontrol edilmelidir. Normalde otomatik çay kazanlarında su alıp-kesme işlemi de otomatik yapılır. Ancak şehir şebeke suyunun tazyik oranının sabit olmaması, birden gelen tazyikli suyun flatör sisteminde geçici ya da kalıcı aksamalara neden olması gibi sebeplerden ötürü bu kontrolün yapılmasını tavsiye ediyoruz.

Çay Kazanı Musluğu2-) MUSLUK ARIZALARI: İkinci bir garanti dışı unsur da çay kazanı musluklarıdır. Gerek şebeke suyundan kaynaklanan kireçlenme sonucu çürüme, gerek gevşeme sonucu su sızdırma gibi nedenlerle muslğunuzla ilgili sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

Musluk değiştirmek, çay kazanında su yoksa sizin de yapabileceğiniz bir işlemdir. Ancak kazan doluysa ve özellikle de su sıcaksa musluk değiştirmeye çalışmak çok tehlikelidir. Bunun için yine yetkili bir servis elemanının yardımına ihtiyacınız olacaktır.

– Musluk değişimi servis ücreti de ortalama 25-50 TL civarındadır.

Çay Kazanı Termostatı3-) TERMOSTAT ARIZASI: Çay Kazanlarında karşılaşılan başka bir arıza durumu da elektrik panolarına bağlı olarak çalışan termostatlarda görülür. Panoya bağlı olarak çalışan ısı kontrol sisteminde termostat kazan içindeki suyun ısısını ölçer. Suyun ısısı 100 dereceyi geçince otomatik olarak sistem kapanır. Isı derece düğmesiyle sabitlenmiş olan derecenin altına düştüğünde ise sistem otomatik olarak açılır.

Termostat (gerek gaz gerekse elektrik tüketiminde) devredeyken belli bir seviyede enerjiyi kesmiyorsa arızalı olduğunu anlayabilirsiniz. Arızalı termostat doğru zamanda enerjiyi kesmeyeceği için çay kazanınız sürekli kaynayacaktır. Bu da boşuna enerji sarfiyatına sebep olacaktır.

Termostat değişimi basit gibi görülse de aslında yine ustalık ve deneyim isteyen bir işlemdir. Garanti süresi bitiminde dahi bu tür arızalar için mutlaka servis çağırmanızı öneririz.

– Termostat değişim servis ücreti 30-50 TL arasıdır.

4-) FLATÖR ARIZASI: Flatör, çay kazanının üst kısmında bulunur. Suyu otomatik olarak kesen ve tekrar akmasını sağlayan parçadır. Flatörler içlerinde conta barındırırlar. Bir süre sonra evlerde kullanılan musluklar gibi bunların da içindeki contalar işlevselliğini yitirmektedir. Suyun otomatik olarak kesilmesini önleyip sürekli akmasını sağlar ve bir süre sonra su taşmaya başlar.

– Kullanıcı için oldukça sıkıntılı olan bu taşmayı engellemek için flatör sisteminin (suyun otomatik açılması-kesilmesi) arada sırada kontrol edilmesinde fayda vardır.

– Flatörün işlevini yapmadığını fark ettiğinizde conta değişim işlemi için yine servis çağırmanızı öneririz. Böylelikle su taşması sorunundan korunmuş olursunuz.

Bir cevap yazın